Historie: Promotie

 Optocht Historie Promotie foto 1

De versierde Gemini-wagen in de optocht van het septemberfeest.

Al snel was de tijd ook rijp voor promotie van de volleybalsport in Borculo. Om de bekendheid van Gemini in Borculo te vergroten en vooral ook nieuwe leden te werven werd er tijdens de septemberfeesten van 1966 mee gedaan met een versierde wagen, welke een 2e prijs opleverde.Er werden aanplakbiljetten gemaakt met de te spelen wedstrijden van dames en heren 1. Deze werden bij een aantal winkels opgehangen. Ook werd er door de vereniging nadrukkelijker de krant gezocht. Regelmatig was er aandacht voor Gemini.Gemini organiseerde, meestal in juni, de eerste jaren een groot buitentoernooi op de voetbalvelden. Dat bracht niet alleen naamsbekendheid in Borculo, maar ook de nodige guldens in de kas. Vanaf de opening van de sporthal in april 1968, werden er vele jaren door een specifieke commissie voorbereidingstoernooi(en) georganiseerd in de sporthal.
Op de wagen met als titel: “Gemini naar de maan?” “Nooit!!” staan een paar volleyballende ruimtevaarders bij de Gemini capsule. Historie optocht foto 2

Ook werd in 1968, als proef, al het eerste bedrijfsvolleybaltoernooi georganiseerd. De organisatie werd niet gedaan door Gemini maar door een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van het T.C.-lid Rob van der Lee. Gemini stond nog in de kinderschoenen en het bestuur vreesde dat het organiseren van het bedrijfsvolleybaltoernooi teveel werk zou opleveren, vandaar dat Rob het op persoonlijke titel maar oppakte. Het toernooi sloeg dermate aan, dat Rob met zijn commissieleden het toernooi nog van 1969 tot en met 1994 (25 jaar) heeft georganiseerd en het toen heeft overgedragen aan Gemini. Het laatste bedrijfsvolleybaltoernooi is in 1997 gespeeld en daarna opgehouden te bestaan vanwege de te geringe belangstelling van de Borculose bedrijven en instellingen. Vergrijzing van het personeel, weekend werk en de 24-uurs economie deed de deelname aan het toernooi geleidelijk afnemen en uiteindelijk de das om. Het toernooi heeft echter in de loop der jaren Gemini heel wat nieuwe (recreatieve) leden opgeleverd..

Ingaande het seizoen 1977-1978 ging er in de vereniging een jeugdcommissie functioneren onder leiding van voorzitter en bestuurslid Ton van Uem. Gelijk in dat seizoen organiseerden zij het eerste schoolvolleybaltoernooi voor leerlingen uit de klassen 5 en 6 van de lagere scholen uit de gemeente Borculo. Vanaf het begin is dit toernooi heel goed aangeslagen en heeft het ook nieuwe leden opgeleverd. Het is niet voor niets dat dit toernooi nog steeds elk jaar wordt gespeeld.

promotie foto 3
Spelmoment uit het schoolvolleybal

Ingaande het seizoen 1977-1978 ging er in de vereniging een jeugdcommissie functioneren onder leiding van voorzitter en bestuurslid Ton van Uem. Gelijk in dat seizoen organiseerden zij het eerste schoolvolleybaltoernooi voor leerlingen uit de klassen 5 en 6 van de lagere scholen uit de gemeente Borculo. Vanaf het begin is dit toernooi heel goed aangeslagen en heeft het ook nieuwe leden opgeleverd. Het is niet voor niets dat dit toernooi nog steeds elk jaar wordt gespeeld.

De laatste jaren is dit toernooi altijd op de maandag in de voorjaarsvakantie voor de groepen 7 en 8. Er wordt dan minivolleybal gespeeld, de laatste jaren alleen nog 4-4. De scholen werken al die jaren heel goed mee aan het slagen van dit toernooi. De vakleerkracht schenkt in de weken voor het toernooi tijdens de gymlessen heel veel aandacht aan het mioni-volleybal. Er wordt dan heel serieus getraind en de spelregels uitgelegd. In 1985 is er een toernooi gehouden voor de leerlingen van de middelbare scholen. In 1986 ging de 2e editie al niet meer door vanwege te geringe opgave. Voor Gemini was het qua werving ook niet echt heel interessant omdat er toch veel leerlingen van deze scholen niet uit Borculo kwamen.

In het kader van de promotie van de volleybalsport en Gemini in het bijzonder was één van de hoogtepunten in het bestaan van Gemini de organisatie van de 1e speeldag van het internationale zeslanden heren jeugdvolleybaltoernooi van 9 t/m 13 augustus 1987. De deelnemende teams kwamen uit Nederland, Zweden, België, Italië, Frankrijk en toen nog West-Duitsland. Zondag 9 augustus werd er gespeeld in Borculo en daarna op maandag tot en met donderdag bij Bovo in Aalten, Boemerang in Eibergen, Longa ’59 in Lichtenvoorde en Wivoc in Winterswijk.

 historie-optocht-4.jpgProgrammaboekje zeslandentoernooi In het programmaboekje kregen alle organiserende verenigingen de gelegenheid zich te presenteren. Opvallend was, dat alle verenigingen hetzelfde probleem kenden, nl. (te) weinig jongens. Allen hoopten zij door dit toernooi de nodige belangstelling te wekken bij deze jeugd. In Borculo werden 4 wedstrijden gespeeld. Na de officiële opening van het toernooi was het om 14.00 uur de beurt aan Nederland en Zweden. Daarna om 16.00 uur België – Italië, om 18.00 uur Frankrijk – West Duitsland en om 20.00 uur Nederland – België. Gemini zorgde voor de lijnrechters. Dit waren Gerrit de Boer, Henk van der Weij, Raymond Hilbelink, Jade Vink, Henk Brinkerhof, Jan Bröcker. Ferdi Harkema zwaaide bij de finales in Winterswijk met de vlag.In het Nederlands teams speelden o.a. de later zeer bekende internationals Sander Mulder en Mischa Latuhihin. De dag trok 332 betalende toeschouwers en was een groot succes. Gemini kreeg vele complimenten van NeVoBo, de toernooiorganisatie, teams en toeschouwers. Het was een hele prestatie van zo’n 50 Gemini-leden die in een vakantieperiode de organisatie verzorgden.

Hoofdsponsoren

Facebook

Facebook Pagelike Widget